Groengevel

groengevel

Een staande raamtuin maak je zo.

groengevel op 7 October 2014

Stappenplan voor het zelf maken van een eenvoudige staande raamtuin

Na al dat schrijven over een raamtuinen was het hoog tijd om zelf weer eens een raamtuin te maken, daarom in dit artikel een stappenplan voor hoe je zelf een eenvoudige staande raamtuin kunt maken. Vorig weekend heb ik geïnspireerd door vele websites eens flink geknutseld aan een nieuw soort raamtuin, namelijk een raamtuin die heel gemakkelijk zelf te maken is met spullen die de meeste mensen wel in huis hebben. Het is dus geen traditionele hangende raamtuin, al kun je natuurlijk heel gemakkelijk deze raamtuin ook in een kozijn monteren.

Het voordeel van een staande raamtuin is dat je hem makkelijk kunt verplaatsen op momenten dat je liever toch uit je raam wilt kijken of meer lichtinval wilt in je kamer. Je vensterbank moet uiteraard wel groot genoeg zijn, of je moet hem op de grond voor je tuindeuren kunnen zetten als je die hebt.

raamtuin-zelf-maken-stappenplan

Ik heb nog geen pompsysteem aangelegd, maar dat maakt deze raamtuin wel des te makkelijker (en goedkoper) om in een ochtendje in elkaar te zetten. Voldoende water geven blijft dan natuurlijk wel noodzaak, maar alsnog helpt het drupsysteem wel om dit makkelijk te doen en kun je het water nog steeds hergebruiken. Ik heb geprobeerd de raamtuin vrijwel volledig te maken van dingen die ik al in huis had. Een leuk DIY-projectje voor op een regenachtige zondag dus!

Onderdelen:

    • 4 plastic 1,5l flessen (bij voorkeur met vernauwing bij hals, ik had 4 huismerk waterflessen van de C1000 gekregen
    • Een jerrycan van 10 of 5 liter met kraantje. In het voorbeeld heb ik een oude gieter gebruikt, maar dat is minder handig met eraf halen als je wilt bijvullen.
    • Witte verf op waterbasis (of primer spuitbus) of ductape
    • Een stok of harde plastic buis van +- 150cm

 

    • Tiewraps (lange)
    • Hydrokorrels en tuinaarde
    • Plantjes (veel mogelijk: basilicum, sla, hangtomaat, citroenmelisse, peterselie, aardbeien, pepers, munt, dille, etc.).
    • Elastiek (voor bevestiging aan jerrycan/gieter)

Totale kosten (incl. Plantjes kopen):
Ongeveer 20 euro als je de spullen zelf nog niet in huis had (met name voor een jerrycan + stekjes).

Gereedschap:

    • Schaar
    • Stanleymes
    • Een kniptangetje
    • Boormachine (kan ook zonder evt. Als je onderkant snijdt ipv een gat boort waar de dop door kan)
    • Vergiet

Hoe maak je de raamtuin in 7 simpele stappen:

      1. Spullen verzamelen (flessen sparen, hydrokorrels kopen, plantjes opkweken of kopen)
      2. Flessen uitsnijden of gaten boren onderin + ringetjes bij de dop er af knippen. Je snijdt de onderkant eraf en maakt een uitsparing in de zijkant waar het plantje uit kan groeien. Ongeveer in de vorm van de onderkant van een klein strijkijzer (zie foto).
      3. In de doppen driehoekjes snijden met een stanleymes voor het drupsysteem (zie foto).
      4. Verven of tapen van de onderkant van de fles om de wortels te beschermen tegen daglicht
      5. In elkaar zetten van de flessen + bevestigen aan lat met tiewraps en onderaan elastiek om stok en opvangbak
      6. Hydrokorrels uitspoelen (tip: gebruik een vergiet) en onderste compartimenten van de flessen voor de helft met hydrokorrels vullen
      7. Plantjes in de kluit erin leggen en aanvullen met tuinaarde rondom: KLAAR!

raamtuin-flessen-uitsnijden

Als alles klaar is moet je de plantjes uiteraard ook voldoende water geven. Het water gaat dan via het drupsysteem steeds verder naar onderen als een plantje is verzadigd en wordt onderaan opgevangen in de jerrycan of gieter voor hergebruik.

Nog wat tips en opmerkingen op basis van mijn ervaring met deze raamtuin:

Een gieter onderin is niet zo handig met bijvullen, dan moet je namelijk de onderste fles afsluiten met een dichte dop tijdens het bijvullen en klooien met het elastiek bij het eraf halen van de hele raamtuin. Beter gebruik je zo’n jerrycan met een kraantje waarmee je het water gemakkelijk kunt aftappen, is nog een stuk stabieler ook!

raamtuin-closeupIn een eerste versie had ik de plantjes zonder aarde met schoongespoelde wortels in de hydrokorrels staan. Dit zou moeten kunnen in een goede hydrocultuur maar bleek toch te kwetsbaar voor mij: de plantjes gingen snel dood. Na opnieuw proberen met de plantjes nog met wortels in een laagje aarde met eronder de hydrokorels (nog steeds handig om onderin de fles te doen ivm doordruppelen zonder aardeknoeiboel) ging het helemaal goed. Wellicht dat het bij een gesloten systeem met pomp wel goed werkt met alleen hydrokorrels.

Ik had de flessen afgesneden aan de onderkant in plaats van een gat geboord voor de dop van de fles erboven, dat werkt prima maar maakt de raamtuin iets minder stabiel. Beter even de boormachine pakken dus.

Bron: www.raamtuin.nl

Geen reacties »

Helaas nog geen reacties

Reageer