Groengevel

groengevel

Verander je balkon in een jungle

groengevel op 7 October 2014

Groene vingers? Ga zelf aan de slag om het beton in de stad weer groen te toveren. Verander je balkon in een jungle of maak een akker bovenop een dak.

Van verwoestijning hebben we in Nederland weinig last, maar vruchtbare grond is ook hier wel degelijk in gevaar. Waar koeien stonden te grazen, ligt nu het beton van kantoorparken of het asfalt van wegen. Aan de randen van steden zijn nog groene volkstuinen te vinden, maar niet met genoeg plek voor iederen. Het beton groen maken kan gelukkig ook thuis. Een verticale tuin voor je raam of een kleine boom in huis. Heb je daar geen ruimte voor? Dan zijn er steeds vaker complete stadstuinen te vinden. En wie goed kijkt, kan zelfs in de stad eetbare vruchten, noten en zaden vinden. Groen goud tussen het grijze beton.

Verticaal tuinieren

Hoe klein je balkon ook is, er bestaat altijd de mogelijkheid om zelfs iets te verbouwen. Door planten op te hangen, plantenbakken op de railing van je balkon te plaatsen of houten kratten te gebruiken houd je ook nog genoeg ruimte over om in de zon te zitten. Heb je geen balkon? Dan kan je ook beginnen met raamtuinieren. Zo zijn er verschillende manieren om voor het raam planten te laten groeien. Een van de meest populaire manieren is bedacht door Britta Riley.

Zij bedacht een manier van verticaal tuinieren waarbij gebruik wordt gemaakt van hydrocultuur. Hierbij is geen aarde nodig maar krijgen de planten hun voeding rechtstreeks uit het water. Dit betekent niet alleen dat het huis niet onder de aarde zit, maar ook dat de verzorging weinig tijd kost. Met deze uitgebreide handleiding leer je hoe je zelf zo’n verticaal systeem kan bouwen. Zo heb je altijd beschikking tot verse kruiden en zelfs kleine tomaten en paprika’s.

Bron: tegenlicht.vpro

Geen reacties »

Helaas nog geen reacties

Reageer