Groengevel

Historie Groengevels

Historie Groengevels

Historie

Groene gevels zijn niet nieuw.

In het oude Egypte waren tuinen met groene gevels zowel buiten als binnen. In China waren 1000 jaar vC kamerplanten. Of denk bijvoorbeeld maar aan de befaamde hangende tuinen van Babylon uit de 7e eeuw voor Christus. Ze werden echter verscheidene eeuwen vergeten maar komen tijdens de Renaissanceperiode weer lichtjes onder de aandacht om tenslotte in het begin van de 21e eeuw pas echt door te breken. In die tijd deden de groene gevels  tegen de hitte in de zuidelijke landen. De opkomst van dit type gevel was veel sterker merkbaar in het zuiden van Europa dan in Nederland waar de groene gevel pas in een later stadium is doorgedrongen. Dit neemt echter niet weg dat er momenteel diverse bedrijven actief zijn op het gebied van de realisatie van groendaken.

De groengevel is ontstaan in een navolging van het groene dak, waarbij behoefte kwam aan een verticale tuin. De groene gevel en groene muur waren dankzij het gebruik van klimop tegen een muur al langer bekend, maar door de ontwikkeling van het gebruikmaken van andere planten is de term omgezet naar verticale tuin. De Franse botanist Patrick Blanc was één van de grondleggers van de huidige verticale tuin systemen. Hij heeft een systeem ontwikkelt waarbij platen van vilt tegen een muur worden geplaatst. De wortels kunnen zich door het vilt verspreiden en de planten kunnen in patronen worden geplaatst. Het geheel wordt van bovenaf geïrrigeerd. Inmiddels hebben diverse marktpartijen systemen ontwikkeld met specifieke eigenschappen.

Groendak sinds 1991.
Groendak uit Scherpenzeel adviseert, levert en realiseert deze groene gevels. Het is begonnen met een aantal projecten in Duitsland.  Dat zette zich voort in het duurzame bouwen met groengrasdaken, sedumdaken en groene gevels.  Met succes, want inmiddels telt Groendak 25 vaste medewerkers en zijn we actief in Nederland, België en Duitsland.