Groengevel

September 2012

Archief voor September 2012

Een groene gevel, waarom?

Duurzaam op 25 September 2012

Planten aan de gevel. Dat lijkt in eerste instantie een beetje maf, maar het is heel trendy. Steeds meer mensen nemen een groene gevel. Waarom? Groen is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu. Het neemt geluid op  en het isoleert. En in de zomer blijft het lekker koel, omdat de zon niet direct op de gevel schijnt.

Groen is natuurlijk ook gezond, doordat er meer koolstofdioxide in de lucht zit die wij inademen. Water word opgenomen door de planten en die voeren het op een natuurlijke manier weer af.  Zo word ook voorkomen dat er een grote temperatuurschommeling ontstaat tegen en binnen de gevel.

People – Planet – Profit

Overige op 12 September 2012

aanplant groen brasil teakHet vermogen om de juiste balans te vinden.

In het bereiken van de people-planet-profit-harmonie staat de mens als beïnvloeder en hoeder centraal. Natuurlijk: iedereen wil een leefbare wereld achterlaten. Nog te weinig mensen combineren ‘echt groen’ met geld. Wij hebben belegd in groen vermogen, om écht bij te dragen aan een groenere wereld om ons heen. In Brazilië (Mato Grosso) nabij de Pantanal groeien van ons een ruim aantal teakbomen. Want waarom zou je niet mogen verdienen aan het milieu, zolang het milieu ook maar aan ons verdient!

Onze natuurlijke leefomgeving verdient dat per slot van rekening. Terwijl sommige investeringsvormen nogal eens uit balans zijn geraakt groeiden onze bomen in de afgelopen jaren onverstoorbaar door.

Een groener milieu begint bij jezelf.  Met bomen, maar ook met een groengevel!

Groengevel

groengevel op 4 September 2012

groen gevel 10b Om extra groen in de ruimte te brengen, kan je dan ook in de hoogte denken. Een gevelbegroeiing biedt vaak fraaie oplossingen. Bovendien bieden de planten ook een uitweg om een gevel een aantrekkelijker aanzien te geven of om vaak lelijke of monotone muren te verdoezelen. Een groengevel kan ook een architectonisch element zijn om een volume of een deel van een gevel te accentueren.

Wat is een groengevel?
Er wordt al eens sceptisch gereageerd op gevelbegroeiing. Gevelgroen zou de onderliggende muur vochtig maken, schade veroorzaken aan de muur en insecten en spinnen aantrekken. Kritieken die vaak ten onrechte zijn, want met een correcte plantenkeuze op de juiste plaats en waar nodig met de juiste klimhulp, kunnen problemen vermeden worden.
Kortom, een goede gevelbegroening vraagt dus om een doordachte aanpak.